Diversitat Cultural

viernes, 2 de mayo de 2008

Terminologies de parentiu

Totes les cultures posseeixen un punt especial de termes per designar els diferents tipus de parentiu (com el pare, la mare, el cosí...). els termes i les regles per utilitzar-los constitueixen el sistema terminològic de parentiu d'una cultura. Examinarem altres sistemes per il·lustrar la naturalesa de les relacions causals i funcionals de les distintes terminologies de parentiu.

-Terminologia esquimal --> és el tipus de terminologia de parentiu en el que estan familiaritzats els nord-americans. Aquest sistema duu dos trets importants:
1r, cap dels termes que designen als parents nuclears d'ego (jo) (1,2,5,6) es pot aplicar fora de la família nuclear.
2n, no s’estableix cap distinció entre els costats materns i paterns.
Això vol dir que no es fa distinció entre els "cosins" creuats dels paral·lels o entre el oncles creuats dels paral·lels. Aquests trets reflexen el fet de que les societats que utilitzen la terminologia esquimal tenen carències de grups de filiació corporatius.





-Terminologia hawaiana --> aquest sistema és el més fàcil de descriure. El tret més destacable d'aquesta terminologia , és l'aplicació d’idèntics termes per a persones que són de dintre i de fora de la família nuclear. La terminologia hawaiana és compatible amb situacions en les que la família nuclear és immersa dins d'un context domèstic dominat per famílies extenses.





-Terminologia iroquesa --> fa presència de grups de parentiu unilineals, hi ha una tendència mundial que s'estableixi una distinció terminològica entre els cosins creuats i paral·lels. Aquesta pauta esta àmpliament associada a una distinció similar entre la 1r generació ascendent que diferencia els germans del pare amb el de la mare, i les germanes de la mare amb les del pare.
La terminologia iroquesa existeix on la germana de la mare s’assimila terminològicament a la mare. El germà del pare i els cosins paral·lels als germans i cosins de ego.
Aquests pauta d'assimilació obeeix a que els germans pertanyen a un mateix grup de filiació de caràcter corporatiu i a que les aliances matrimonials es basen en matrimonis de cosins creuats entre aquests grups.
Els sistemes terminològics de parentiu posseeixen una notable coherència lògica. Els principals trets d'aquests sistemes representen adaptacions inconscients i repetitives en les quals es desenvolupa la vida domèstica.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio