Diversitat Cultural

martes, 15 de abril de 2008

Contactes entre cultures

El contacte entre grups humans diversos situats en diferents territoris i la convivència de grups diferenciats en un mateix espai són tan antics com la humanitat.
Podem constatar com al llarg de la historia hi ha hagut intercanvis d’informació, invents, tecnologies entre persones que pertanyen a diferents formacions culturals. Hem estat en contacte els uns amb els altres, viatjant, mercadejant i guerrejant. Les notícies sobre els unes altres cultures apareixen d’ençà del començament mateix de l’escriptura, i tenim coneixements d0èpoques anteriors que fan referència a la difusió de l’agricultura, la domesticació d’alguns animals i plantes per al consum humà, tecnologies de treball amb metalls, que passaven d’una zona a una altra.
A través de la història les relacions entre grups humans portadors de cultures distintives no sempre han estat conflictives.
Les cultures són flexives, fluides, canviants: no essència eterna, idèntiques a si mateixes des de temps immemorials.
La instauració dels estats nació al món occidental s’ha basta en un projecte que incloïa l’eliminació i l’exclusió de les diferències culturals tradicionals al seu interior i la imposició d’un seguit d’idees considerades universals o de caràcter nacional.

EXEMPLE

El genocidi i la descolonització

De la Segona Guerra Mundial ençà s’han produït dos fets que han marcat una nova sensibilitat envers la diversitat cultural: l’un és el genocidi jueu,irreductibilitat i incompatibilitat de les cultures; l’altre, el procés de descolonització amb el desenvolupament de noves identitats culturals anteriorment reprimides i silenciades. Aquests dos fets qüestionen la suposada universalitat i superioritat de la cultura occidental. Entre aquests dos paràmetres irromp la interculturalitat.



0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio